Hisszük: álmaink azért vannak, hogy megvalósítsuk őket. Akinek nincsenek álmai, annak nincs miért küzdenie, s így értelmetlenné válik az élete.

Természet- és Vadvédelmi Központ bemutatkozása

 ház

Közel az ezredfordulóhoz egy átlagon felüli természetszeretettel megáldott átlagos magyar család úgy döntött, hogy korát megelőzve, saját erejéből, mindenféle állami és pályázati támogatás nélkül, dacolva a magyar bürokráciával, az ügyintézői rugalmatlansággal és érdektelenséggel létrehoz egy ökoturisztikai központot a hazai vadvilág bemutatása céljából – lehetőleg addig, amíg pusztuló világunkban van mit bemutatni. Hiszen korunk embere csak arra vigyáz, aminek felismeri értékét, fontosságát. Ehhez megfelelő ismeretekre van szüksége, melyek segítségével már megőrizhetők a természet csodái. Hogy hogyan? – ezt szeretnénk Önöknek életünkkel, programjainkkal megmutatni. 

A Természet- és Vadvédelmi Központ – reményeink szerint – hosszú távon menedéket nyújt majd állatnak, embernek egyaránt. Eddigi tevékenységünknek köszönhetően elkészült a passzívházként működő épület, közben a Központnak is otthont adó erdőterületünk – az Alcsúti Arborétum mellett – Fejér megye második oktatási-kutatási területe, majd 2013. áprilisa óta védett természeti terület lett: fajfelméréseink során 115 védett fajt regisztráltunk. Erdei Ovink és Természetbúvár Klubunk csatlakozott dr. Jane Goodall “Gyökerek és Rügyek” mozgalmához.

A csendre, madárdalra vágyó ökoturisták személyre szabott szakvezetéssel ismerhetik meg nálunk az itteni élővilágot, a vadbiológusok, erdészek munkáját, a bemutató épületben a természetkímélő háztartás működését. Környezeti nevelési programjainkra, előzetes bejelentkezés után – elsősorban kiscsoportokban – óvodások, iskolások, pedagógusok jelentkezését várjuk. Gimnáziumok, középiskolák diákjait közösségi munka keretében tudjuk fogadni. A természettudományok iránt komolyabban érdeklődők és egyetemisták pedig oktatási-kutatási területünkön végezhetnek tudományos munkát.

Vadgazdamérnökként vállaljuk vadászterületek és természeti területek élőhelyfejlesztését és annak megtervezését, kezelési tervek készítését, helyi védelmi anyagok szakszerű elkészítését, területfelméréseket, vadmentést, szakvezetést, rendkívüli biológia óra tartását.

Bevételeinket teljes egészében a terület élőhelyfejlesztésére fordítjuk. Hosszútávú célunk a terület bővítése, zöldfolyosó-rendszerbe kapcsolása, mindehhez pedig támogatók megnyerése. 

Kérjük, látogatásukkal támogassák tevékenységünket! Szeretettel várjuk, ha szeretne

– munkánkkal megismerkedni;

– szakvezetéssel a hazai vadfajokkal – természetes életkörülményeik között, kerítések nélkül – megismerkedni;

– a területen folyó kutatómunkában részt venni;

– teliholdas éjszakán vadlesre menni, fényszennyezés nélküli égbolt alatt a tejutat figyelve pihenni;

– madárdaltól zengő erdei környezetben néhány napot eltölteni!

 

                                                          Szarka Piroska és Galács Gábor

                                                              vadgazdamérnökök

                                                                 és Galács Gergely

 

https://www.youtube.com/watch?v=3sRGOzxYSag (Szekeres Csaba felvétele)