Szeretném bemutatni azt a néhány kivételes személyiséget, akiknek élete, munkája a legnagyobb hatást gyakorolta ránk. Ők erősítettek meg bennünket abban, hogy amit teszünk, ahogy élünk, az a jó irány – még ha a körülöttünk élők most még nem is így gondolják. Hiszen, ha ilyen tudósok ugyanazt gondolják az élet dolgairól, amit mi is, akkor valószínűleg jól látjuk a problémákat és megoldásukat.

Ők azok, akik a Föld élővilágáért talán a legtöbbet tették, és tetteiknek érzékelhető, pozitív eredménye van. Akik nem csak beszélnek, hanem tesznek is-  és amit tesznek azt jól, hozzáértően teszik. Akiknek egész élete, gondolkodása, munkája példaértékű lehet mindenki számára. Akiknek minden szavát – fentiek okán – elhihetjük és megfogadhatjuk, egyszerűen azért, mert hitelesek. A kezükből kikerülő munka hibátlan. Akiknek műveit – legyen az könyv vagy film – ajánljuk mindenkinek: kicsiknek és nagyoknak, laikusoknak és szakmabelieknek. Mert tőlük rosszat nem lehet tanulni, s ezért érdemes rájuk figyelni! Megtanítják, hogy ne csak nézzünk, hanem lássunk és ne csak halljunk, hanem értsünk is. Örök hálával tartozunk nekik, s csak remélni merjük, hogy az élő legendák még nagyon sokáig köztünk lehetnek, s addig is sokat tanulhatunk tőlük. Műveik alapművek, kötelező jelleggel kellene ezeket oktatni.

Sir David Attenborough

Attenborough az ARKive projekt beindításakor (2003 májusa)   Természettudós, a minőségi természetfilmezés élő legendája.

A mai napig aktívan, filmezéssel tölti mindennapjait: 2016.május 8-án töltötte be a 90. évét.

Dr. Jane Goodall

  Világhírű csimpánzkutató, a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója, a Jane Goodall Intézet alapítója. Roots & Shoots hálózatának mi is tagjai vagyunk. 2016.május 22-23-án Budapesten tart előadásokat.

 

Dian Fossy

Az amerikai kutatónő sok-sok éven keresztül egyedül állt a ruandai hegyi gorillák élőhelye és az emberi pusztító terjeszkedés között. 1985. karácsonyán életével fizetett a hegyi gorillák fennmaradásáért. Neki köszönhetjük, hogy ez a csodálatos faj még most is létezik.

 

George és Joy Adamson

Képtalálat a következőre: „Joy Adamson fénykép” A házaspár nevéhez fűződik az afrikai oroszlánvédelem, a Kora Nemzeti Park létrehozása. Az orvvadászok velük is végeztek, így megkezdett munkájuk folytatása a mai lelkes fiatalokra vár.

 Gerald Durell

Életét kipusztulásra ítélt fajok megmentésére tette fel. Számtalan könyvet írt az általa megtapasztalt élményekről. Kiskamaszoknak ajánljuk: Amatőr természetbúvár c. művét.